info@wetenschapsnet.com

Hoe laat zout het sneeuw op de weg smelten?

Wetenschap is voor iedereen

Hoe laat zout het sneeuw op de weg smelten?

Wat is zout?

Zout is een chemische verbinding van natrium en chloor. Maar ga deze stoffen niet eten of drinken. Afzonderlijk zijn ze schadelijk voor ons, tenzij ze in deze combinatie zitten, zo kunnen we het gewoon eten.

Zout verlaagt het vriespunt van water doordat het de watermoleculen lastiger maakt om samen ijskristallen te vormen. Als zout in contact komt met water of ijs, worden de zoutkristallen opgelost en komen er positieve natriumionen (een ion is een geladen atoom, dit kan positief of negatief zijn) en negatieve chloride-ionen vrij.

Wat doen deze ionen?

Deze ionen mengen zich met de watermoleculen en zorgen ervoor dat die niet zo dicht bij elkaar kunnen komen dat er ijskristallen ontstaan.

In een mengsel van ijs en water rond het vriespunt is erbalans. Er komen telkens nieuwe watermoleculen in contact met het ijs. Dan worden ze opgenomen in de ijskristallen, waardoor die aangroeien.

Tegelijk zijn er ook watermoleculen die de ijskristallen verlaten. In een evenwichtssituatie komen er evenveel watermoleculen bij de ijskristallen als er vertrekken.

Wanneer er zout wordt toegevoegd, worden de natrium- en chloride-ionen zomaar opgenomen in de ijskristallen, maar verdelen ze zich over het omliggende water, waar ze de watermoleculen verdringen.

Dat betekent dat er iets minder watermoleculen beschikbaar zijn om opgenomen te worden in de ijskristallen, terwijl het aantal moleculen dat de kristallen verlaat niet veranderd.

Wat volgt is dat de ijskristallen meer water verliezen dan ze erbij krijgen en dan smelt dus het ijs.

Deel dit bericht:

Tags: , , , , ,

nl_NLDutch