info@wetenschapsnet.com

Underground Network Of Hidden Lakes Discovered On Mars

Wetenschap is voor iedereen

Underground Network Of Hidden Lakes Discovered On Mars

Het ruimtevaartuig Mars Express van ESA heeft in het zuidpoolgebied van Mars verschillende meren met vloeibaar water ontdekt die onder het ijs zijn begraven. Het radarinstrument van het ruimtevaartuig, MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding), onthulde in 2018 één ondergronds reservoir, ongeveer 1,5 km onder het ijs begraven. Nu zijn er nog eens drie nieuwe meren ontdekt. Het grootste ondergrondse meer is ongeveer 20 x 30 km en is omgeven door verschillende kleinere meren. Men denkt dat het water erg zout is, zodat het bij lage temperaturen vloeibaar blijft.

“Het bestaan van een enkel sub glaciaal meer kan worden toegeschreven aan ad-hocomstandigheden, zoals de aanwezigheid van een vulkaan onder de ijskap, of een andere situatie die uniek is voor de specifieke locatie waar we het eerste subglaciale meer vonden”, legt geofysicus Elena Pettinelli van Roma Tre University uit. Ze leidde het onderzoek samen met collega Sebastian Emanuel Lauro.

“De ontdekking van een heel systeem van meren suggereert dat hun vormingsproces relatief eenvoudig en mogelijk gebruikelijk is.”

Mars was ooit warmer en natter met water dat over het oppervlak stroomde, net als de vroege aarde. Hoewel het vandaag de dag niet mogelijk is dat water vloeibaar aan de oppervlakte blijft, opent het nieuwe resultaat de mogelijkheid dat er ondergronds een heel systeem van oeroude meren bestaat, misschien wel miljoenen of zelfs miljarden jaren oud. Het zouden ideale locaties zijn om naar bewijs van leven op Mars te zoeken, hoewel ze erg moeilijk te bereiken zijn.

Sub glaciale meren zijn ook bekend op aarde, zoals Lake Vostok op Antarctica. Ze kunnen unieke ecosystemen herbergen en nuttige analogieën bieden voor astrobiologen die onderzoeken hoe het leven kan overleven in extreme omgevingen. De technieken die worden gebruikt om de radargegevens op Mars te analyseren, zijn vergelijkbaar met die worden gebruikt bij het onderzoek van subglaciale meren in Antarctica, Canada en Groenland.

Deel dit bericht:

Tags: , , , , , , ,

nl_NLDutch