info@wetenschapsnet.com

Planeet Overleeft Zijn Eigen Ster

Wetenschap is voor iedereen

Planeet Overleeft Zijn Eigen Ster

Astronomen hebben voor het eerst een planeet ontdekt die wellicht het overlijden van een ster heeft overleefd. De planeet is ongeveer zo groot als de Jupiter, maar draait om een witte dwergster, die slechts 40 procent groter is dan de aarde.

De planeet, genaamd WD 1856 B, is ongeveer zeven keer zo groot als de ster waar hij omheen draait. WD 1856 B staat vrij dicht op de resten van zijn ster, maar heeft wellicht wel het overlijden van deze ster overleefd. Dit is de eerste keer dat astronomen zoiets observeren. Hoe dit kan, weten de onderzoekers nog niet.

Het is mogelijk dat de planeet eerst verder weg van de ster bewoog, maar doordat andere hemellichamen met een zwaar zwaartekrachtveld (dus veel massa hebben) de planeet dichter bij de ster hebben ‘getrokken’.

Witte dwergen zijn dode sterkernen

Witte dwergen zijn de kernen van overleden sterren. Wanneer een ster sterft, zet deze eerst uit en wordt het een rode reus. Daarna stoot het zijn buitenste schil af, tot er een kern overblijft.

Bij het afstoten van die schil gaan de te dichtstbijzijnde planeten verloren, zo werd gedacht. Daarnaast kan het gebeuren dat de witte dwergen kleinere hemellichamen zoals planetoïden en kometen aantrekken, maar deze worden dan door de zwaartekracht van de witte dwerg verpulverd tot een stofschijf. Maar het lijkt erop dat WD 1856 erin is geslaagd om dit alles te overleven.

Deel dit bericht:

Tags: , , , , , , ,

nl_NLDutch