info@wetenschapsnet.com

Hoe ontstaat het Poollicht?

Wetenschap is voor iedereen

Hoe ontstaat het Poollicht?

Het poollicht is een verschijnsel in de atmosfeer. Bij beide polen kan het worden waargenomen. We spreken daarom ook van het Noorderlicht en het Zuiderlicht.

Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de zonnewind. Deze zonnewind is vooral sterk bij uitbarstingen (van plasmawolken) op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden.

Waarom bij de polen?

Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. Ja, de aarde is een soort magneet, hierdoor werkt je kompas ook.

De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen worden overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.

Al het licht ontstaat doordat atomen energie verliezen. Hoe het kan dat atomen energie verliezen en wat licht precies is bewaren we voor een volgend artikel.

Deel dit bericht:

Tags: , , , , , , , , , ,

nl_NLDutch