info@wetenschapsnet.com

Het ‘God deeltje’, wat is het?

Wetenschap is voor iedereen

Het ‘God deeltje’, wat is het?

Het standaardmodel

Het ‘standaardmodel’ verklaart de eigenschappen van krachten en elementaire deeltjes en is een raamwerk voor het begrijpen van bijna alles in de fysica in het bekende universum.

De krachten (zoals elektromagnetisme) worden overgedragen door deeltjes die ijkbosonen worden genoemd. Het Higgs-boson is een elementair deeltje in het standaardmodel. Het wordt geproduceerd door de kwantumexcitatie van het Higgs-veld. Je vraagt ​​je misschien af ​​wat een ‘veld’ is. Elk deeltje in de natuurkunde heeft een veld. Wanneer dit veld ‘opgewonden’ is, ontstaat een deeltje.

Het deeltje

Het Higgs deeltje is vernoemd naar Peter Higgs, die in 1964 samen met vijf andere wetenschappers het mechanisme voorstelde om uit te leggen waarom deeltjes massa hebben. Het Higgs-boson werd uiteindelijk in 2012 gevonden door CERN.

Het Higgs Boson valideert het standaardmodel door middel van massa-generatie. Naarmate er preciezere metingen van de eigenschappen worden gedaan, kunnen op een gegeven moment meer geavanceerde uitbreidingen worden voorgesteld of uitgesloten.

Technologische vooruitgang

Er zijn nog geen directe technologische voordelen bekend van het vinden van het Higgs-deeltje. Een patroon voor fundamentele ontdekkingen is echter dat praktische toepassingen later volgen, en wanneer de ontdekking verder is onderzocht, misschien de basis wordt voor nieuwe technologieën die van belang zijn voor de samenleving.

Ontdekkingen in de deeltjesfysica hebben geleid tot het World Wide Web, ja het internet is bedacht voor een heel ander doeleinde. Het begon als een project om het communicatiesysteem van CERN te verbeteren. De eis van CERN om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken die zijn geproduceerd door de Large Hadron Collider heeft ook geleid tot bijdragen op het gebied van gedistribueerde en cloud computing.

Deel dit bericht:

Tags: , , , ,

nl_NLDutch