info@wetenschapsnet.com

Zwemmen in ijskoud water, gezond of niet?

Wetenschap is voor iedereen

Zwemmen in ijskoud water, gezond of niet?

De hele winter door springen mensen in het ijskoude water. Maar is dit wel zo gezond?

Endorfinen

Als een winterzwemmer in het ijskoude water duikt, barst er een vuurwerk los van zogeheten endorfinen, de lichaamseigen morfine. Endorfinen hebben een pijnstillende werking, die doorgaans twee tot vier uur in stand blijft. Dat houdt in dat de koude rillingen een positief effect hebben op allerlei aandoeningen waarbij pijn een rol speelt. Bovendien gaan endorfinen depressie tegen, waardoor winterzwemmen je humeur verbetert en een verzachtend effect kan hebben op een milde depressie.

Bloeddruk

Wat gebeurt er nou precies? Zo blijkt uit een onderzoek van de Finse arts Kyllikki Kauppinen dat het bloed beter door de aderen stroomt. Als de huid in contact komt met het koude water, vernauwen de bloedvaten zich om de warmte rond vitale organen als het hart vast te houden.

Ook stijgen de bloeddruk en hartslag om onderkoeling te voorkomen. Als een winterzwemmer uit het koude water komt, verwijden de bloedvaten zich weer en wordt de warmte door het hele lichaam gepompt. Hoewel bloeddruk en hartslag stijgen tijdens een ijskoude duik, kunnen beide juist dalen bij regelmatig winter zwemmen. Dat komt doordat het lichaam zich geleidelijk aanpast aan grote temperatuurschommelingen en uiteindelijk geen shock meer krijgt.

Deel dit bericht:

Tags: , , , , , , , ,

nl_NLDutch