info@wetenschapsnet.com

Hoe is de aarde ontstaan?

Wetenschap is voor iedereen

Hoe is de aarde ontstaan?

Laten we bij het begin beginnen.

Zo’n 13,7 miljard jaar geleden is het universum zoals wij die kennen ontstaan. Na verloop van tijd vormden er dankzij zwaartekracht sterren, planeten en sterrenstelsels. Sterren explodeerden ook weer, waardoor de zwaardere elementen (die in de sterren ontstaan zijn door fusie) het heelal in werden geslingerd. Dit ‘stof’ bewoog door zwaartekracht ook weer naar elkaar toe en vormde een nieuwe ster, die wij onze zon noemen. Dit gebeurde zo’n 4,6 miljard jaar geleden.

Het gas en stof dat overbleef en dus niet onderdeel van de zon werd, begon dankzij de zwaartekracht, om de zon heen te draaien. Dit was natuurlijk niet evenredig verdeeld en er ontstonden gebieden waar er meer massa was en gebieden waar er veel minder was. De drukke regio’s werden door de zwaartekracht weer meer naar elkaar toe gedrukt, waardoor uiteindelijk planeten ontstaan. Hoe de planeet er uit komt te zien hangt dus af van de elementen in, en de massa van, de gas/stof wolk.

In het geval van de aarde gingen, logischerwijs, de zwaarste elementen naar het midden toe, ook weer dankzij de zwaartekracht. Deze elementen vormden de kern van onze planeet. De minder zware deeltjes bleven dus wat meer aan de buitenkant, deze vormden de mantel van de aarde. Na miljoenen jaren greep de zwaartekracht van de aarde gas aan dat dichtbij genoeg was, hierdoor ontstond onze atmosfeer.

Zo’n 1 miljard jaar nadat de aarde werd gevormd, reisde er een ‘verdwaalde’ planeet door ons zonnestelsel en botste met de aarde. Miljoenen stukken van de planeten bleven door de zwaartekracht aangetrokken tot de aarde. Dezen gingen weer om de aarde cirkelen waardoor uiteindelijk de maan ontstond.

Na verloop van tijd botsten er vele kometen gevuld met ijs op de aarde. Hierdoor is waarschijnlijk ook het meeste water op de aarde gekomen. Door de oneffenheden in het oppervlak ontstonden de oceanen, want water zakt immers naar het ‘laagste’ punt.

Mocht je je nu afvragen hoe het kan dat een gaswolk een planeet vormt, denk dan eens aan sneeuw dat uit de lucht valt. Het zit los van elkaar. Maar maak je een sneeuwbal door het krachtig samen te drukken en rol je deze vervolgens door de gevallen sneeuw, krijg je een veel grotere en hardere sneeuwbal.

Deel dit bericht:
nl_NLDutch