info@wetenschapsnet.com

Regen van diamanten? Het kan

Science is for everyone

Regen van diamanten? Het kan

Share this message:

Op aarde zijn ze vrij zeldzaam, maar in de ruimte ontkom je er niet aan, diamanten zijn er in overvloed. Het kan zelfs diamanten regenen op sommige planeten.

Hoe zit dit allemaal?

Er zweven er diamanten rond in de waterstof- en heliumatmosferen van Saturnus en Jupiter. Deze diamanten ontstaan wanneer koolstofatomen, die bij onweer kunnen ontstaan, dieper in de atmosfeer terechtkomen, waar de druk en de temperatuur (die hier vele malen hoger zijn dan op aarde) ze tot diamanten samenpersen.

Dieper in de twee gasreuzen kunnen de diamanten zelfs smelten door de druk en de hitte, waardoor het letterlijk diamantdruppels kan regenen.

De grote gasplaneten Neptunus en en Uranus hebben temperaturen van 50.000 °C en een druk die 40 miljoen keer zo hoog ligt als die op aarde.

Onder deze extreme omstandigheden worden koolstofatomen niet alleen samengeperst tot diamant, maar wordt het diamant ook vloeibaar. Hierdoor kunnen er geloven ontstaan die bestaan uit diamanten.

Wetenschappers hebben dit principe getest door diamant met behulp van intense laserpulsen bloot te stellen aan een enorme druk en extreme temperaturen.

Share this message:

Tags: , ,

en_GBEnglish