info@wetenschapsnet.com

Zonsverduistering

Science is for everyone

Zonsverduistering

Share this message:

Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de maan tussen de aarde en de zon schuift.

Het is echt puur toeval dat we deze unieke gebeurtenis überhaupt op zo’n prachtige manier kunnen waarnemen. Dit komt namelijk doordat de diameter van de zon 400 keer zo groot is als die van de maan, en de afstand ook 400 keer zo groot is. Hierdoor hebben de maan en de zon ongeveer dezelfde grootte als je er vanaf de aarde naar kijkt. Dit is ook de reden dat wanneer de maan voor de zon langs beweegt (vanaf de aarde gezien) er een zonsverduistering plaats kan vinden die perfect past. Dit noemen we dan ook wel een totale zonsverduistering.

Vaker gebeurt het echter dat er maar een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvindt. Dit komt voornamelijk omdat de baan van de maan om de aarde een beetje scheef is ten opzichte van de baan die de aarde om de zon maakt. Anders zouden we elke maand een totale zonsverduistering kunnen zien.

Helaas zal dit niet altijd zo blijven. De maan beweegt heel erg langzaam (4cm per jaar) bij de aarde vandaan en de zon wordt groter met de tijd. We leven dus in een perfecte tijd om een totale zonsverduistering waar te kunnen nemen vanaf de aarde.

Mocht je een totale zonsverduistering willen bekijken zul je helaas lang moeten wachten of ver moeten reizen. In Nederland is de volgende totale zonsverduistering pas in 2135 te aanschouwen. De eerste die vanaf nu plaatsvindt is op 14 december 2020 in Chili en Argentinië. Op 12 augustus 2026 zou je naar Spanje kunnen reizen om er één te aanschouwen.

Voor meer informatie over data en plaatsen om dit beeldschone kosmische schouwspel te bekijken kunt u hier klikken.

Share this message:

Tags: , , , , , , , , ,

en_GBEnglish