info@wetenschapsnet.com

Wat Is Een Maan?

Science is for everyone

Wat Is Een Maan?

Share this message:

Hoe zijn onze maan en anderen gevormd?

Volgens een toonaangevende theorie sloeg een lichaam ter grootte van Mars ongeveer 4,5 miljard jaar geleden op de aarde en verzamelde het puin van de botsing zich om zijn maan te vormen. Maar in tegenstelling tot de maan van de aarde, vormden veel manen uit hetzelfde materiaal dat samen glom en aanleiding gaf tot het lichaam waar ze in een baan omheen draaiden.

Andere manen zijn asteroïden gevangen in een baan door de gravity van een groter lichaam. Men denkt dat alleen de dwergplaneet Pluto’s maan Charon is ontstaan ​​uit een botsing zoals die waaruit de maan van de aarde ontstond. Men denkt dat verschillende soorten maan van verschillende oorsprong komen. Hier zijn enkele van de beste theorieën die we hebben om de vorming van een maan te verklaren.

De eerste theorie zegt dat sommige manen op dezelfde manier zijn gecreëerd als een planeet. Terwijl de planeten gevormd werden uit klontjes materie die samenvloeiden uit de schijf van gas en stof die rond de zon draaide, stelt deze theorie dat sommige manen gevormd werden uit klontjes materie die gevormd werden in schijven van gas en stof die rond de ouderplaneet draaiden. Sommige klontjes materie werden groter en kregen meer massa, waardoor het andere puin werd opgeruimd door het aan zichzelf toe te voegen. De meeste reguliere satellieten zouden op deze manier zijn gevormd.

Een andere theorie gaat als volgt. Nadat de planeten waren gevormd, was er nog steeds veel rommel en puin in het zonnestelsel. Veel van deze stukjes en beetjes botsten met de grotere lichamen en werden er een deel van. Anderen misten de planeten maar passeerden net genoeg om te worden gevangen door de zwaartekracht.

Andere theorieën.

Verschillende andere theorieën zijn naar voren gebracht voor maanvorming, maar de twee hierboven genoemde zijn de meest voorkomende voor het verklaren van de meerderheid van de manen in ons zonnestelsel. Deze andere theorieën omvatten:

  • Splijting: Materie wordt van een hemellichaam (in dit geval een planeet) gegooid dat heel snel ronddraait. Deze materie komt dan in een baan rond de ouderplaneet.
  • Impact: een hemellichaam dat groot genoeg is, raakt de planeet hard genoeg om materie de ruimte in te sturen. Deze materie komt de baan van de planeet binnen en koelt en condenseert en vormt een maan. Zoals we eerder vermeldden, is dit wat velen geloven dat is hoe de maan van de aarde werd gevormd, omdat deze zo groot is in vergelijking met onze planeet.

Wat doet een maan?

De meeste reguliere manen in het zonnestelsel staan altijd met dezelfde kant naar de planeet waar ze omheen bewegen. De enige bekende uitzondering is de maan Hyperion van Saturnus, die chaotisch roteert vanwege de zwaartekracht van Titan – nog een van de manen van Saturnus. Dit is ook de reden waarom de wateren van de aarde getijden (letterlijk: waterbeweging) hebben.

De zwaartekracht van de maan genereert iets dat de getijdenkracht wordt genoemd. De getijdenkracht zorgt ervoor dat de aarde – en haar water – uitpuilen aan de zijde die het dichtst bij de maan is en de zijde die het verst van de maan verwijderd is. Deze uitstulpingen van water zijn vloed. Terwijl de aarde roteert, passeert uw regio op aarde elke dag door deze beide uitstulpingen. Wanneer je in een van de uitstulpingen bent, ervaar je vloed. Wanneer je niet in een van de uitstulpingen bent, ervaar je eb.

Waarom ziet de maan er altijd anders uit?

De zon is het enige object in ons zonnestelsel dat in grote mate licht produceert. De maan is, net als de aarde, een rotsblok, dat zelf geen licht geeft. We zien immers ook geen licht uit de aarde ontsnappen. De enige reden dat we de maan kunnen zien, is dat deze wordt beschenen door de zon. De maan reflecteert dus gewoon zonlicht. Doordat de zon ver van de aarde en de maan staat, beschijnt de zon deze twee bollen slechts van een kant. Dit betekent dat op ieder moment slechts de helft van de aarde en de helft van de maan zonlicht ontvangt. De andere helft is donker. Afhankelijk van hoe de maan ten opzichte van de aarde en de zon aan de hemel staat zien we een groter of kleiner deel van de verlichte kant van de maan. Dit noemen we de maanfasen of de schijngestalten van de maan.

Voor de maan geldt dat we er vanaf de aarde van buitenaf naar kijken. We zien natuurlijk slechts één helft van de maanbol, namelijk de helft die naar de aarde is toegekeerd. Als we bovendien naar de maan kijken, vanuit dezelfde richting als waar het zonlicht komt, dan kijken we dus tegen de geheel verlichte zijde van de maan aan en zien we een volle maan. Als echter de maan, vanaf de aarde gezien, in dezelfde richting staat als de zon, dan is de verlichte kant van de maan van de aarde afgekeerd en zien we dus alleen de donkere kant van de maan, dit noemen we nieuwe maan.

De omloop van de maan, dus de tijd van nieuwe maan tot nieuwe maan, noemen we een synodische maand en deze duurt circa 29,53 dagen. Tussen twee volle manen nieuwe manen zien we tweemaal een halve maan. Dit gebeurt op het moment dat er een hoek van 90° is tussen de zon, de aarde en de maan. We kijken vanaf de ‘zijkant’ tegen de verlichte maan aan en zien dus de ene helft verlicht en de andere helft donker. We beginnen (en eindigen) de maancyclus meestal bij nieuwe maan, het moment waarop de maan onzichtbaar is en binnenkort ‘als nieuw’ zichtbaar zal worden, vandaar de naam. Om die reden noemen we de eerste keer dat halve maan voorkomt eerste kwartier en de tweede keer noemen we laatste kwartier. Merk op dat bij eerste kwartier de rechter helft van de maan verlicht is en bij laatste kwartier de linker helft (dit geldt overigens alleen voor het noordelijk halfrond). Een ezelsbruggetje om te onthouden wat wat is, is dat men door een steeltje aan het maanbeeldje van het eerste kwartier te bevestigen de letter p kan maken, van het Franse premier, dat eerste betekent. Van het laatste kwartier kan een kleine letter d worden gemaakt, van dernier, of laatste. Een ander ezelsbruggetje is afnemend en bijkomend.

Fase van de maan (Engels)

Hoe definiëren we een maan?

Er is geen vastgestelde ondergrens voor wat als een “maan” wordt beschouwd. Elk natuurlijk hemellichaam met een geïdentificeerde baan rond een planeet, sommige zo klein als een kilometer over, is beschouwd als een maan. Hoewel objecten een tiende van die grootte binnen de ringen van Saturnus zijn, worden moonlets genoemd. Kleine asteroïde manen (natuurlijke satellieten van asteroïden), zoals Dactyl, worden ook wel moonlets genoemd.

De bovengrens is ook onzeker. Twee draaiende lichamen worden soms beschreven als een dubbele planeet in plaats van primaire en satelliet. Asteroïden zoals 90 Antiope worden beschouwd als dubbele asteroïden, maar ze hebben geen duidelijke definitie afgedwongen van wat een maan in dergelijke situaties definieert. Sommige auteurs beschouwen het Pluto-Charon-systeem als een dubbele (dwerg) planeet.

De meest gebruikelijke scheidingslijn op wat als een maan wordt beschouwd, berust op het feit of het zwaartepunt – het massamiddelpunt van twee of meer lichamen die om elkaar heen draaien en het punt is waarover de lichamen cirkelen – zich onder het oppervlak van het grotere lichaam bevindt, maar dit is enigszins willekeurig omdat het afhankelijk is van zowel afstand als relatieve massa.

In ons zonnestelsel bevatten zes planetaire satellietsystemen 185 bekende natuurlijke satellieten. Van vier dwergplaneten in ons zonnestelsel is ook bekend dat ze natuurlijke satellieten hebben: Pluto, Haumea, Makemake en Eris. En vanaf september 2018 zijn er 334 andere kleine planeten waarvan bekend is dat ze manen hebben.

Het Aarde-Maan-systeem is uniek omdat de verhouding van de massa van de Maan tot de massa van de Aarde veel groter is dan die van elke andere natuurlijke satelliet-planeetverhouding in het Zonnestelsel. De maan is 3474 km breed, dat is 0,263 keer de diameter van de aarde. Dit is ongeveer vijf keer groter dan de op één na grootste diameterverhouding tussen maan en planeet.

Share this message:

Tags: , , , ,

en_GBEnglish