info@wetenschapsnet.com

Wat gebeurt er als de zon verdwijnt?

Science is for everyone

Wat gebeurt er als de zon verdwijnt?

Share this message:

Allereerst moet je weten dat de zon een ster is, net als alle andere sterren. Ze verschillen in massa en grootte. Er zijn overigens ook veel meer sterren dan je met het blote oog kunt zien. Zo zijn er in ons sterrenstelsel, de Melkweg, al zo’n 150-250 miljard sterren. Dan zijn er nog eens zo’n 250 miljard – 2 triljoen van deze sterrelstelsels. Ja, het universum is verschrikkelijk groot.

Nu het verhaal over onze ster, die plots is verdwenen of geëxplodeerd. Je wist misschien al wel dat de aarde in een baan om de zon beweegt, over 1 rondje doen we, op een paar seconden/minuten na, een jaar. Maar de zon beweegt ook, die zit in een baan om het hart van de Melkweg, ons sterrenstelsel.

De zwaartekracht, waardoor de aarde om de zon beweegt, reist met dezelfde snelheid als het licht. Dat is ongeveer 300.000 km/s, dat is ook meteen de maximaal toegestane snelheid in het universum. De zon staat op zo’n 8 lichtminuten afstand van de aarde. Lichtjaren, lichtminuten, dit zijn eenheden waarmee we afstand aangeven, geen tijd! 8 lichtminuten is dus 300.000 keer 8 keer 60 (8 minuten). Dat is de afstand die de zon en de aarde gemiddeld van elkaar afstaan gedurende een jaar.

Omdat het licht van de zon en dus ook de zwaartekracht er 8 minuten over doet om hier te komen zien we dus de zon altijd hoe zij er 8 minuten geleden uitzag. Ja, je kijkt in feite naar het verleden. Hoe verder we kijken, hoe verder we terug kijken in de tijd. Het kan dus best zo zijn dat een ster op een afstand van 100 lichtjaar bijvoorbeeld 80 jaar geleden al is geëxplodeerd, dit zouden we dus pas over 20 jaar kunnen zien, terwijl het al wel is gebeurd.

Dit geldt dus ook voor de zon. Als de zon plots zou verdwijnen zouden we nog 8 minuten de zon zien en nog 8 minuten in een baan om de zon gaan. Na deze 8 minuten gaat het minder leuk worden. De temperatuur daalt enorm en al het leven zou erg snel ophouden van bestaan. Ook is het donker, er is namelijk geen licht meer van de zon. En wat betreft de baan die we volgen? Een rechte lijn in de richting van waar we als laatste heen zouden ‘draaien’. Alsof je rondjes draait met een bal en deze ineens loslaat, die vliegt dan ook op het moment van loslaten in een rechte lijn.

Dit gaat allemaal gelukkig de komende miljoenen jaren niet gebeuren, maar de aarde zal niet altijd bestaan en onze zon ook niet. Dus mocht de mensheid dit willen overleven zullen we naar andere sterren moet gaan waar leefbare planeten omheen draaien.

Share this message:

Tags: , , , , , , , ,

en_GBEnglish