info@wetenschapsnet.com

Neil deGrasse Tyson

Science is for everyone

Neil deGrasse Tyson

Share this message:

Neil deGrasse Tyson (New York, 5 oktober 1958) is een Amerikaanse astrofysicus en wetenschapscommunicator. Hij houdt zich onder meer bezig met stervorming, exploderende sterren, dwergstelsels en de structuur van de Melkweg. Dit doet hij met behulp van informatie van de Hubble Ruimtetelescoop en telescopen in Californië, New Mexico, Arizona en in het Chileense Andesgebergte.

Tyson ziet het als zijn taak om wetenschap en astronomie naar een groter publiek te brengen. Daarom schuift hij veelvuldig aan bij talkshows, doet hij mee aan tours langs universiteiten, heeft hij zijn eigen podcast en presenteerde hij de Amerikaanse televisieserie Cosmos: A Spacetime Odyssey, waar in maart 2020 (volgende maand dus) een vervolg van komt.

Ook heeft hij als directeur van het Hayden Planetarium traditioneel denken om weten te buigen om Pluto niet langer de negende planeet te noemen in tentoonstellingen van het centrum. Tyson legde uit dat hij wilde kijken naar overeenkomsten tussen objecten door de aardse planeten samen te groeperen, de gasreuzen samen, en Pluto samen met gelijkaardige objecten en af te stappen van eenvoudigweg de planeten te tellen. Bij The Colbert Report, The Daily Show en BBC Horizon heeft hij gezegd dat deze beslissing hem een heleboel haatmails heeft opgeleverd, vooral van kinderen. In 2006 bevestigde de Internationale Astronomische Unie (IAU) deze overweging door Pluto voortaan als dwergplaneet te classificeren. Daniel Simone beschreef Tysons frustratie in een interview: “Een tijdlang waren wij hier in het Hayden Planetarium niet erg populair.”

Neil deGrasse Tyson heeft nog veel meer gedaan, mocht je dit allemaal willen weten is Google een handig startpunt.

Share this message:

Tags: , , , , , ,

en_GBEnglish