info@wetenschapsnet.com

NASA spot mysterieus gat op Mars

Science is for everyone

NASA spot mysterieus gat op Mars

Share this message:

Het is een van de grootste vragen in het universum: is er leven buiten de aarde? Deze vraag hopen we dichtbij huis te beantwoorden, op Mars.

NASA werkt hard om dit raadsel op te lossen, waardoor we ook kunnen achterhalen of het universum wemelt van buitenaardse organismen of een kale, lege en levenloze oneindigheid van niets is. Nu zijn er foto’s vrijgegeven van een mysterieus gat dat leidt naar een plaats waar ‘het leven van Mars’ zou kunnen zijn.

Het gat werd ontdekt door het analyseren van beelden van de stoffige hellingen van de vulkaan Pavonis Mons in Mars, die werden bekeken door het HiRISE-instrument aan boord van het robot Mars Reconnaissance Orbiter-vaartuig dat momenteel in een baan om Mars draait.

NASA schreef: ‘Het gat lijkt een opening te zijn naar een ondergrondse grot, gedeeltelijk verlicht op de afbeelding rechts. ‘Uit analyse hiervan en vervolgbeelden bleek dat de opening ongeveer 35 meter breed was, terwijl de schaduwhoek aan de binnenkant aangeeft dat de onderliggende grot ongeveer 20 meter diep is.

‘Waarom er een cirkelvormige krater rond dit gat is, blijft een onderwerp van speculatie, evenals de volledige omvang van de onderliggende grot.

‘Gaten zoals deze zijn van bijzonder belang omdat hun binnen grotten relatief beschermd zijn tegen het ruwe klimaat van Mars, waardoor ze relatief goede kandidaten zijn om leven te herbergen.’

‘Deze putten zijn daarom het belangrijkste doelwit voor mogelijke toekomstige ruimtevaartuigen, robots en zelfs menselijke interplanetaire ontdekkingsreizigers.’

Wetenschappers hebben onlangs onthuld dat NASA sneller water verliest dan eerder werd geschat, wat van invloed zou kunnen zijn op de kansen om er buitenaards leven te vinden.

Uit een nieuwe studie is gebleken dat waterdamp zich in grote hoeveelheden en onverwachte hoeveelheden ophoopt op een hoogte van meer dan 80 km in de atmosfeer van Mars. Delen van de atmosfeer bevinden zich in een toestand van ‘superverzadiging’, wat betekent dat ze meer damp bevatten dan mogelijk werd geacht, wat betekent dat de capaciteit van water om te ontsnappen in bepaalde seizoenen enorm zou toenemen. Dit betekent dat Mars droger zou kunnen zijn dan werd aangenomen en daarom minder kans zou hebben om leven te herbergen.

In een verklaring schreef het Centre National de la Recherche Scientifique: ‘De kleine rode planeet verliest sneller water dan theorieën en eerdere waarnemingen suggereren. ‘De geleidelijke verdwijning van water (H2O) vindt plaats in de bovenste atmosfeer van Mars: zonlicht en chemische reacties scheiden watermoleculen in waterstof- en zuurstofatomen waarvan de zwakke zwaartekracht van Mars niet kan voorkomen dat het de ruimte in ontsnapt.’

Eens was Mars een prachtige wereld van meren, rivieren en oceanen. Maar vandaag is het rood, dood en lijkt het totaal verstoken van buitenaards leven.

Nu heeft NASA het bewijs ontdekt van een prachtige aurora op de Rode Planeet die wetenschappers zal helpen de processen te begrijpen die het zo onherbergzaam onvruchtbaar maakten. Op aarde vinden de beroemdste aurora’s plaats nabij de polen en staan ​​bekend als het noorderlicht. Maar op Mars vinden ze overdag plaats en geven ze ultraviolet licht af, wat betekent dat ze niet met het blote oog te zien zijn. NASA heeft echter een ruimtevaartuig genaamd MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) dat in een baan om de Rode Planeet draait en dat is uitgerust met een instrument genaamd de Imaging UltraViolet Spectrograph (IUVS) dat de aurora kan detecteren. Er wordt gedacht dat de aurora wordt gegenereerd door waterstof uit Marswater dat momenteel de ruimte in ontsnapt – een proces dat al heel lang langzaam gaat.

NASA is van mening dat het begrijpen van het noorderlicht licht kan werpen op het lange proces van waterverlies dat verantwoordelijk is voor ‘het klimaat transformeren van een klimaat dat het leven mogelijk heeft ondersteund in een klimaat dat koud, droog en onherbergzaam is’. Andréa Hughes van Embry-Riddle Aeronautical University in Daytona Beach, Florida. Hughes is de hoofdauteur van een paper over de laatste ontdekking. Ze zei: “Misschien, wanneer interplanetair reizen op een dag gemeengoed wordt, zullen reizigers die tijdens de zuidelijke zomer aankomen op Mars stoelen op de eerste rij hebben om een Mars-aurora majestueus te zien dansen (terwijl ze natuurlijk een ultraviolet-gevoelige bril dragen). ‘Deze reizigers zullen getuige zijn van de laatste fasen van Mars die de rest van zijn water aan de ruimte verliest.’

Share this message:

Tags: , , , , , , , ,

en_GBEnglish