info@wetenschapsnet.com

De grootste explosie ooit sinds de Big-Bang is zojuist waargenomen

Science is for everyone

De grootste explosie ooit sinds de Big-Bang is zojuist waargenomen

Share this message:

Astronomen hebben de grootste explosie ontdekt die we ooit hebben gezien. Ze zagen de overblijfselen van deze explosie in een ver sterrenstelsel, met behulp van enkele van de krachtigste telescopen die we hebben, waaronder NASA’s Chandra X-ray Observatory en de Murchison Widefield Array in Australië. De waarnemingen onthulden een vreemde leegte in het centrum van een enorm sterrenstelsel op ongeveer 390 miljoen lichtjaar afstand in het Ophiuchus-sterrenstelsel. De ruimte in die leegte bruist van radiogolven, die afkomstig zijn van elektronen die bijna tot de snelheid van het licht worden versneld. De onderzoekers concludeerden dat die elektronen werden versneld door een enorme explosie van vlak bij een zwart gat, waardoor al het gas in het gebied werd vernietigd om alleen een leegte achtergelaten met elektronen en straling achter te laten. De explosie gaf vijf keer meer energie vrij dan de vorige recordhouder.

“Je zou vijftien Melkwegstelsels (ons sterrenstelsel) achter elkaar in de krater kunnen plaatsen. Deze uitbarsting sloeg in het hete gas van de cluster,” zei Simona Giacintucci van het US Naval Research Laboratory, dat deel uitmaakte van het team dat de explosie vond, in een persbericht.

Dit soort explosie doet zich voor wanneer veel materie in een superzwaar zwart gat valt. Terwijl het zwarte gat de ruimtetijd vervormt, wordt die materie omgeleid naar een krachtige straal die ervan wegrijdt. De straal die een gat in dit sterrenstelsel sloeg lijkt nu verdwenen te zijn. “We hebben eerder uitbarstingen in de centra van sterrenstelsels gezien, maar deze is echt heel erg groot”, zei Melanie Johnston-Hollitt aan de Curtin University in Australië, ook onderdeel van het team, in een persbericht. “We weten niet waarom het zo groot is.” De leegte is ongeveer 750.000 lichtjaar breed. De energie die nodig is om een ​​lege ruimte te creëren, is ongeveer 10 miljard keer de levenslange energie-output van de zon. Het is niet duidelijk hoe het zwarte gat het had kunnen produceren, vooral omdat het niet meer actief is. “De gecombineerde informatie van röntgen- en radiotelescopen heeft deze buitengewone bron onthuld, maar er zijn meer gegevens nodig om de vele resterende vragen van dit object te beantwoorden”, aldus Johnston-Hollitt.

Share this message:

Tags: , , , , , ,

en_GBEnglish