info@wetenschapsnet.com

Waarom kinderen sneller leren dan volwassenen

Science is for everyone

Waarom kinderen sneller leren dan volwassenen

Share this message:

In tijden van de intelligente lockdown die in Nederland van kracht is zitten helaas veel mensen hele dagen thuis. Deze periode wordt door veel mensen dan ook gebruikt om oude hobby’s weer op te pakken of juist een nieuwe hobby te beginnen. Maar waar je misschien wel tegen aan loopt is dat het nog niet mee valt om iets nieuws te leren. En dat terwijl het leren van nieuwe dingen je vroeger, toen je nog kind was, een stuk makkelijker afging. Hoe kan dat?

Prefrontale cortex

In onze hersens zit de prefrontale cortex, hierin wordt het werkgeheugen (tijdelijke opslag) opgeslagen. Dit gebied is bij volwassenen meer ontwikkeld dan bij kinderen. Hierdoor zien volwassenen dingen precies zoals ze zijn terwijl bij kinderen de prefrontale cortex nog flexibel is waardoor kinderen in staat zijn om creatief en inventief te denken.

Een praktijkvoorbeeld: Een volwassene ziet een bezem precies zoals het is: een bezem. Een kind kan daarentegen naast de bezem ook een speer in de bezem zien.

Wat ook iedereen wellicht herkent is dat kinderen een veel beter geheugen hebben dan volwassenen. Ze zijn veel beter in het onthouden van details. Ik merk dit zelf ook in mijn werk als leerkracht. Als ik met een groepje kinderen memory speel weet ik soms niet meer waar een bepaald kaartje ligt maar de kinderen hebben geen enkele moeite om de juiste kaartjes bij elkaar te zoeken.

Een nieuwe taal leren

Vrijwel iedereen heeft op de middelbare school één of meerdere vreemde talen geleerd. Je kunt je vast nog wel herinneren dat dit niet altijd even gemakkelijk was (uitzonderingen daargelaten). Echter is het zo dat hoe jonger je bent, des te makkelijker het is om een andere taal te leren.

Dit komt onder andere doordat je op de middelbare school eerst grammatica leert waardoor je bij het spreken van een andere taal steeds na moet denken over de grammaticaregels. Bij jonge kinderen is dit anders. Zij leren een taal impliciet. Dat wil zeggen dat ze eerst de taal gaan spreken. Door het luisteren naar anderen die de taal spreken, leren ze langzamerhand de grammatica toe te passen.

Daarnaast beschikken alle kinderen over een taalgevoelige periode. Deze loopt van 0 tot 7 jaar. Maar tot ongeveer 12 jaar verloopt het aanleren van een 2e taal gemakkelijker. Op een bepaalde leeftijd kun je een taal niet meer volledig leren. Dit blijkt wel uit het voorbeeld van Genie: Genie werd vanaf haar geboorte door haar vader opgesloten in een kelder. Toen ze op haar 13e bevrijd werd, kon ze niet communiceren omdat ze nooit had leren praten. Ze werd geplaatst in een pleeggezin en kreeg therapiën. Toch heeft ze de Engelse taal nooit helemaal goed kunnen leren en hield ze hier een achterstand in.

Lees het hele verhaal van Genie hier

Talentontwikkeling

Iedereen weet ook dat hoe jonger je met een hobby of sport begint, hoe beter je erin kan worden. Ook dit heeft weer te maken met het werkgeheugen. Daarnaast hebben kinderen ook een betere conditie dan volwassenen.

Uit onderzoek blijkt ook de motivatie van belang te zijn in de mate waarin je een vaardigheid kunt aanleren. Kinderen zijn meestal uit zichzelf enorm gemotiveerd. Ze willen iets kunnen wat hun moeder of hun zus ook kan. Ze kijken hoe een ander het doet, doen het na, falen en stellen hun aanpak bij. Daarna proberen ze het opnieuw en opnieuw, totdat het wel lukt. Omdat kinderen het écht zelf willen en vaak door hun omgeving gesteund en gemotiveerd worden, lukt het ze om iets nieuws snel onder de knie te krijgen. Ze hebben daarbij vaak minder last van angsten die het succes in de weg staan. Volwassenen zien vaker problemen of geven sneller op als iets moeilijk wordt.

Tips

Als je al voorbij de leeftijd van 12 bent, wees dan niet getreurd want ook als (jong)volwassene kun je nog genoeg nieuwe vaardigheden aanleren. Hieronder een aantal tips die we van de kinderen hebben afgekeken:

  • Oefen dagelijks. Hierdoor wordt je geheugen getraind en je werkgeheugen groter.
  • Begin met iets wat al gelukt is. Doordat je begint met iets wat je al kan zul je een succeservaring krijgen. Succeservaringen zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen een boost krijgt waardoor je meer gemotiveerd raakt.
  • Vraag om positieve feedback. Nee, dit is niet vissen naar complimentjes. Door te vragen naar wat er goed ging krijgt je zelfvertrouwen een boost en word je dus zelfverzekerder. Als je weet waar je nog aan kunt werken, kun je ook gerichter oefenen.
  • Doe geheugenspelletjes. Door spelletjes als memory te spelen train je het werkgeheugen, wat je van pas zal komen in allerlei situaties.
  • Doe het! Wil je iets nieuws leren? Doe het gewoon, ga ervoor! Door te doen leer je. Wees niet bang voor fouten of falen, dit hoort bij het leerproces.

Wij zijn heel erg benieuwd hoe jij het aanleren van iets nieuws ervaart en wat jouw tips zijn! Laat het weten in de reacties.

Bronnen: https://www.tvcn.nl/blogs/talen-leren-hoe-jonger-hoe-beter/

https://www.nuffic.nl/actueel/we-onderschatten-de-hersenen-van-jonge-kinderen/

https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/42365/42365.pdf

Share this message:

Tags: , , , , , , , , , , ,

en_GBEnglish