info@wetenschapsnet.com

Uitvinder van “copy-paste” overleden

Science is for everyone

Uitvinder van “copy-paste” overleden

Share this message:

Lawrence Gordon Tesler

De Amerikaanse computerpionier Lawrence Gordon Tesler is overleden. Je hebt vast nog nooit van hem gehoord, maar zijn uitvindingen heb je zeker meermaals gebruikt. “Cut”, “copy” en “paste” bijvoorbeeld, zodat je snel stukjes tekst op je computer, tablet of smartphone te knippen, te kopiëren en te plakken.

Lawrence Tesler begon in de vroege jaren 60 te werken in Silicon Valley, op een moment dat computers nog niet bepaald toegankelijk waren voor het grote publiek. Hij specialiseerde zich in “interface design”, het gebruiksvriendelijker maken van computersystemen.

Tesler startte zijn carrière bij het onderzoekscentrum van Xerox. Hij had een hekel aan de omslachtige manier van werken als hij teksten of programmeercodes telkens opnieuw moest intikken. En dus bedacht hij nieuwe, eenvoudige oplossingen: computercommando’s cut (knippen, via de sneltoets Ctrl+x), copy (kopiëren, via de sneltoets Ctrl+c) en paste (plakken, via de sneltoets Ctrl+v).

Later haalde Steve Jobs hem persoonlijk binnen bij Apple. Jobs had Tesler leren kennen toen die hem een rondleiding gaf in het onderzoekscentrum van Xerox. Bij Apple ontwikkelde Tesler de Lisa- en de Macintosh-computers, waar de sneltoetsen in geïntegreerd werden. Op die manier raakte ook het grote publiek snel bekend met knippen, kopiëren en plakken.

Copy-pasten

“Copy-pasten” is intussen een werkwoord op zichzelf, de meeste mensen staan er niet meer bij stil. Tesler baseerde de methode naar verluidt op de aloude manier van tekstbewerking, toen mensen nog stukjes papieren tekst uitknipten en op een andere plaats weer inplakten. Hij ontwikkelde overigens ook nog andere commando’s, zoals find and replace (vinden en vervangen, Ctrl+f en Ctrl+h).

Oorspronkelijk dus in het besturingssysteem van de Lisa- en Macintosh-computers van Apple, maar al snel was er geen enkel softwareprogramma dat de sneltoetsen niet in zijn systeem had. En nu kunnen de meeste mensen zich geen (werk)dag zonder meer voorstellen.

Uitvinder

Tesler werkte 17 jaar bij Apple en werd er vicepresident en“chief scientist”. Hij werkte voor Apple ook aan de Newton MessagePad, een draagbare computer waarbij mensen rechtstreeks op het scherm konden werken. Het toestel flopte, maar was wel de voorloper van de iPhone en de iPad.  Ook werkte hij aan QuickTime en AppleScript. In 2001 trok Tesler naar Amazon en in 2005 naar “Yahoo!”.  In 2009 werd hij onafhankelijk consultant. Hij is 74 jaar geworden.

Share this message:

Tags: , , , , , ,

en_GBEnglish