info@wetenschapsnet.com

Mogelijke sporen van leven ontdekt op Venus

Science is for everyone

Mogelijke sporen van leven ontdekt op Venus

Share this message:

Is er leven buiten de aarde? Wetenschappers hebben een aanwijzing gevonden op Venus, onze buurplaneet. Het is een molecuul, dat lijkt te wijzen op leven. Natuurlijk zijn nog lang niet alle vragen beantwoord, maar de hoofdonderzoeker noemt de ontdekking een ‘schok’.

Het gaat om fosfine, een zeldzaam molecuul dat op aarde alleen door micro-organismen en de chemische industrie wordt geproduceerd. Dit noemt men een ‘biomarker’. Daarmee is niet in één keer het bestaan van leven op Venus aangetoond, maar ook Nederlandse wetenschappers zijn enthousiast over de ontdekking, die past in een bekende theorie over hoe eventueel leven op Venus eruit zou kunnen zien.

“Het is spectaculair, ik vind het cool en ik hoop dat het leidt tot meer onderzoek. Want er zijn wel nog veel te veel vragen om te zeggen: er is leven”, verteld Inge Loes ten Kate, astrobioloog van de Universiteit Utrecht. Daphne Stam, planeetonderzoeker van TU Delft zegt: “Als je fosfine vindt in redelijke hoeveelheden, moet het aangemaakt worden. Als dat een soort bacteriën zouden zijn, is dat spectaculair.”

Wetenschappers speculeren al langer dat er in de wolken van Venus wel eens kleine micro-organismen, zoals bacteriën zouden kunnen leven. Ook was er beschreven dat die dan bijvoorbeeld het molecuul fosfine zouden afscheiden. En precies dát is nu met twee telescopen aangetoond. De planeet is ongeveer even groot als de aarde en is door de geringe afstand -net als Mars- in redelijk korte tijd vanaf aarde te bereiken.

Niemand claimt het harde bewijs voor leven op Venus te hebben gevonden. Daarvoor zijn er te veel vragen. Maar als er géén leven is, wat veroorzaakt die fosfine dan? De onderzoekers hebben in ieder geval enkele andere mogelijkheden getest en kunnen uitsluiten. Maar ze hebben nog lang niet alles getest.`”Alle andere processen, zoals chemische processen, zijn logischer om de aanwezigheid van fosfine te verklaren dan leven”, nuanceert Ten Kate daarom ook. “In dit geval is het nog steeds logischer dat het geen leven is.”

Share this message:

Tags: , , , , ,

en_GBEnglish