info@wetenschapsnet.com

ESA lanceert veelbelovende missie naar de zon

Science is for everyone

ESA lanceert veelbelovende missie naar de zon

Share this message:

De Solar Orbiter geeft ons straks voor het eerst een kijkje op de polen van onze moederster.

Vanmorgen steeg de Solar Orbiter op. Met de lancering begint een spannende missie naar onze moederster. “Tegen het eind van de Solar Orbiter-missie weten we meer over de verborgen krachten die achter het veranderende gedrag van de zon en haar invloed op onze thuisplaneet schuilgaan, dan ooit,” zo voorspelt Günther Hasinger, verbonden aan ESA.

Waarom deze missie?

Er zijn al behoorlijk wat missies naar de zon ondernomen. Maar de Solar Orbiter die vanmorgen werd gelanceerd, gaat onze moederster vanuit een heel nieuw perspectief bekijken. Zo zal tijdens deze missie voor de allereerste keer een blik worden geworpen op de polen van onze moederster.

De Solar Orbiter zal onder meer onderzoek gaan doen naar het magnetisch veld van de zon. Gehoopt wordt dat de waarnemingen van de Solar Orbiter onderzoekers in staat stellen om een vrij accuraat model van het hele magnetische veld van de zon op te stellen. En dat moet er vervolgens weer toe leiden dat ze het ruimteweer – kortgezegd de impact die zonnestraling en de deeltjes die onze ster uitzendt op de aarde – beter kunnen voorspellen.

Ook zal de Solar Orbiter onderzoek gaan doen naar de zonnecyclus. Die duurt zo’n elf jaar en wordt gekenmerkt door een periode waarin de zon heel actief is en een periode waarin de zon vrij kalm is.

Tijdens zijn missie nadert de sonde onze moederster tot een afstand van zo’n 41,8 miljoen kilometer. “Je kunt eigenlijk niet veel dichterbij komen dan de Solar Orbiter doet en nog steeds in staat zijn om naar de zon te kijken,” aldus onderzoeker Daniel Müller.

Share this message:

Tags: , , , ,

en_GBEnglish