info@wetenschapsnet.com

10 Million Stars And No Sign Of Intelligent Life

Science is for everyone

10 Million Stars And No Sign Of Intelligent Life

Share this message:

Na een uitgebreide zoektocht van een gedeelte van het Zuidelijk halfrond is er geen aanwijzing gevonden van buitenaardse technologie met lage radio frequenties.

Al eeuwenlang vraagt de mens het zich af: zijn we allen? Vroeger leek die vraag eenvoudig beantwoord met een ja, tegenwoordig is dat wel anders. Onze technologie is namelijk in staat veel betere observaties te doen dan wij met onze eigen zintuigen, die overigens niet eens altijd zo betrouwbaar zijn.

Sinds we gebruik maken van ruimtetelescopen hebben we erg veel ontdekt. Zo weten we bijvoorbeeld dat alle sterren die je ‘s nachts ziet in principe hetzelfde zijn als de zon, onze zon is dus ook een ster. Daarnaast hebben we ontdekt dat er zo’n honderd-miljard sterren in onze Melkweg zijn. En laat er dan van zo’n Melkweg ook zo’n honderd-miljard zijn, die we tot nu toe kunnen zien, er dan dus waarschijnlijk nog veel meer.

Kun je het je voorstellen? Zoveel sterren, zoveel planeten. Stel dat nou 0,1% van alle sterren een planeet heeft waar leven op mogelijk is. Dan zijn dat 10.000.000.000.000.000.000.000.000 planeten. De kans dat er dus leven buiten de aarde is, is nogal groot zou je zeggen. Wetenschappers hebben 10 miljoen sterren bekeken en geen tekenen gevonden van technologie met lage radio frequentie. Dat kan twee dingen betekenen: of er is geen intelligent leven rond die 10 miljoen sterren, of misschien hebben wij niet de juiste technologie om die van hen te herkennen. Daarnaast is 10 miljoen sterren ook niet veel als je het vergelijkt met het getal van zojuist. Want van dat grote getal is 10 miljoen maar 0,0000000000000001%. Er is dus nog behoorlijk veel speurwerk te doen, maar daar hebben we helaas nog geen technologie voor.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar hoe groot het universum is, lees dan ons artikel hierover.

Het onderzoek

In het blad Publications of the Astronomical Society of Australia hebben de wetenschappers hun ontdekkingen gepubliceerd. Ze maakten gebruikt van de Murchison Widefield Array (MWA) Telescope en zochten naar lage frequentie radiogolven. “De MWA is een unieke telescoop met een uitzonderlijk breed gezichtsveld die ons in staat stelt om miljoenen sterren gelijktijdig te bestuderen,” zo vertelt onderzoeker Chenoa Tremblay. “We bestudeerden het heelal rond het sterrenbeeld Vela gedurende zeventien uur.” Maar zonder succes dus. “In de dataset troffen we geen technologische signaturen – oftewel sporen van intelligent leven – aan.” Het onderzoek is het grootste dat ooit gedaan is naar radiogolven van radiogolven met die frequentie.

Onderzoeker Steven Tingay is niet verast. “Zoals Douglas Adams al opmerkte in ‘The Hitchhikers Guide to the Galaxy‘ is de ruimte groot, echt heel groot.” “Je kunt het een beetje vergelijken met een situatie waarin je iets in de aardse oceanen probeert te vinden, maar slechts zoekt in een gebied dat grofweg vergelijkbaar is met een groot zwembad zoals je dat in sommige achtertuinen vindt.”

Wordt vervolgd…

De onderzoekers gaan echter gewoon door. “Hoewel er in de zoektocht naar buitenaards intelligent leven nog veel werk verzet moet worden, zullen telescopen zoals de MWA grenzen blijven verleggen – we moeten blijven zoeken.”

En worden daarom ook nieuwe instrumenten ontwikkeld, zoals de opvolger van MWA: de Square Kilometre Array (SKA). “Doordat deze telescoop gevoeliger is, zullen we hiermee in staat zijn om eventuele aardachtige radiosignalen afkomstig van relatief nabije planetaire systemen op te vangen. Met de SKA zijn we ook in staat om miljarden stersystemen af te speuren, op zoek naar technologische signaturen.”

Share this message:

Tags: , , , , ,

en_GBEnglish