info@wetenschapsnet.com

Wat is tijd?

Science is for everyone

Wat is tijd?

Share this message:

Ruimte en tijd

Als we ’tijd’ zeggen, bedoelen we de tijd die we op een klok lezen. Wanneer ontmoeten we elkaar? “Om 9 uur.” Waar ontmoeten we elkaar? “Bij mij thuis.” We hebben dus 3 ruimtelijke dimensies (breedte, lengte en hoogte) en 1 tijdsdimensie.

De theorie van Einstein vertelt ons dat tijd kan worden gebogen, net als ruimte. Dit is o.a. getest met behulp van atoomklokken. De tijd verstrijkt langzamer wanneer er ergens veel massa is. Hoe dichter bij de kern van de aarde hoe groter de zwaartekracht. Als we een atoomklok op de top van een berg plaatsen, en één aan de voet van de berg, is er uiteindelijk een klein verschil in tijd.

Rond zwarte gaten, gaat de tijd zo langzaam voorbij, ten opzichte van de rest van het universum, dat je de hele toekomstige geschiedenis ervan kunt zien. Je kunt zelfs de achterkant van je hoofd zien. Als je lang genoeg kunt overleven althans.

Andere pijlen van de tijd

De wetten van de thermodynamica stellen dat de entropie (wanorde) in een gesloten systeem altijd zal toenemen. Een voorbeeld: als je koffiecreamer in een kop koffie doet, zal het na verloop van tijd gaan mengen. Maar er is geen natuurkundewet die het verbiedt terug te keren naar zijn oorspronkelijke staat; een laag koffiecreamer en een laag zwarte koffie. De kans dat dat gebeurt is zo klein, dat het waarschijnlijk nooit gebeurt. De thermodynamische pijl van tijd onderscheidt zich door de groei van entropie.

Dan is er nog de psychologische pijl van tijd, dat is onze perceptie van ‘passerende tijd’.

Wat is tijd nou echt?

Er is nog niets bekend dat echt de tijd definieert. De theorie van Einstein vertelt ons dat tijdreizen mogelijk is. Het vertelt ons ook dat hoe sneller je door de ruimte beweegt, hoe langzamer je door de tijd beweegt. In theorie kunnen we tijdreizen. Ga heel snel door de ruimte, of vlieg rond een zwart gat. Afhankelijk van o.a. de duur van je reis kan het zijn dat wanneer je terugkomt je kinderen OUDER ZIJN DAN JIJ!

Dus om onze oorspronkelijke vraag te beantwoorden: we weten het nog niet, maar we weten dat het geen rechte lijn is, het kan buigen. Maar een betere vraag zou zijn: kunnen we de ruimte-tijd zo veel buigen dat we ook in de praktijk kunnen tijdreizen?

Share this message:

Tags: , , , ,

en_GBEnglish