info@wetenschapsnet.com

Een ode aan de mensheid en haar thuis

Science is for everyone

Een ode aan de mensheid en haar thuis

Share this message:

Voyager 1

14 februari, 1990 – De Voyager 1, is op een recordafstand van de aarde – ruim 6 miljard kilometer – wanneer Carl Sagan vraagt of de ruimtesonde haar camera’s om kan draaien en een laatste glimp te vangen van de aarde. NASA stemt in en zo werd er een foto van de aarde genomen. De Voyager 1 is het verste object dat de mensheid ooit de ruimte in heeft geslingerd, het is nu al uit ons zonnestelsel, in interstellaire ruimte. Maar het is nog maar een piepkleine afstand in ons gigantische universum. Carl Sagan zei het volgende over de foto.

“Kijk eens naar die stip. Dat is hier. Dat is thuis. Dat zijn wij. Daarop leeft iedereen waar je van houdt, iedereen die je kent, iedereen waar je ooit van hebt gehoord, elke mens die ooit was. De verzameling van onze vreugde en lijden, duizenden zelfverzekerde religies, ideologie├źn en economische doctrines, elke held en lafaard, elke schepper en vernietiger van beschavingen, elke koning en knecht, elk verliefd jong koppel, elke moeder en vader, hoopvol kind, uitvinder en ontdekkingsreiziger, elke moraal leraar, elke corrupte politicus, elke “superster”, elke “opperste leider”, elke heilige en zondaar in de geschiedenis van onze soort leefde daar – op een klein stukje stof hangend in een zonnestraal.

De aarde is een heel klein podium in een enorme kosmische arena. Denk aan de rivieren van bloed die zijn verspilt door al die generaals en keizers, zodat ze in glorie de tijdelijke meesters van een fractie van een stip konden worden. Denk aan de eindeloze wreedheden die de bewoners van een hoek van deze pixel op de nauwelijks te onderscheiden inwoners van een andere hoek aandoen, hoe vaak hun misverstanden, hoe graag ze elkaar willen doden, hoe vurig hun haat. Onze houdingen, ons ingebeelde eigenbelang, de waan van een bevoorrechte positie in het universum, wordt uitgedaagd door dit punt van bleek licht.

Onze planeet is een eenzaam stipje in het grote omhullende kosmische donker. In onze duisternis, in al deze uitgestrektheid, is er geen hint dat hulp van elders zal komen om ons van onszelf te redden. De aarde is de enige wereld waarvan tot nu toe bekend is om leven te herbergen. Nergens anders, tenminste in de nabije toekomst, waarnaar onze soort zou kunnen migreren. Bezoeken, ja. Vestigen, nog niet. Op dit moment is de aarde alles wat we hebben. Er wordt gezegd dat astronomie een nederige en karaktervormende ervaring is. Er is misschien geen betere demonstratie van de dwaasheid van menselijke verwaandheden dan dit verre beeld van onze kleine wereld. Voor mij onderstreept het onze verantwoordelijkheid vriendelijker met elkaar om te gaan en de lichtblauwe stip te behouden en te koesteren, het enige huis dat we ooit hebben gekend.”

– Carl Sagan, Pale Blue Dot, 1994

Share this message:

Tags: , , , ,

en_GBEnglish