info@wetenschapsnet.com

Het Coronavirus

Science is for everyone

Het Coronavirus

Share this message:

Het nieuwe coronavirus heeft wereldwijd al ruim 89.000 mensen besmet en meer dan 3.000 levens geëist. In Nederland zijn tijdens het typen van dit artikel 18 mensen (waarvan bekend) besmet met het virus.

Wat is het coronavirus?

Het nieuwe virus is een variant van de coronavirussen die al bekend waren, SARS en MERS. Deze nieuwe variant, die inmiddels de naam Covid-19 heeft gekregen, werd niet eerder vastgesteld bij mensen.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van griep: longklachten, kortademigheid, hoesten en koorts. Meestal zijn de klachten mild, maar kwetsbare patiënten (ouderen en mensen met chronische ziektes zoals diabetes, hartklachten en longproblemen) kunnen overlijden. De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen) is ongeveer een week. Mocht u in risicovolle gebieden zijn geweest of heeft u een vermoeden misschien besmet te zijn, neem dan telefonisch op met uw huisarts voor advies en eventuele hulp.

Hoe kan ik besmetting voorkomen?

Het virus kan worden overgedragen van dieren op mensen en van mensen op mensen. Het verspreidt zich via uitgeademde minuscule druppeltjes. Vermijd daarom contact met patiënten en houd minstens 2 meter afstand. Mondkapjes helpen niet, die bieden volgens het RIVM slechts schijnveiligheid.

Hygiëne is het allerbelangrijkste. Als je een besmet voorwerp aanraakt en daarna je gezicht, kun je jezelf besmetten. Was vaak je handen en gebruik papieren zakdoekjes als je moet niesen. Heb je geen zakdoek? Houd dan niet je hand voor je mond, maar gebruik de binnenkant van je elleboog. Reis je naar getroffen gebied? Raak geen dieren aan en vermijd markten met vis, vlees, pluimvee en wilde dieren.

Klik op onderstaande afbeelding om een live beeld te krijgen van de verspreiding van het virus.

Deze website wordt zo snel mogelijk aangevuld met de nieuwste data, klik er op om zelf live mee te kijken

Waar komt het virus vandaan?

Waarschijnlijk van de Huanan vismarkt in Wuhan. Bijna de helft van de eerste 99 patiënten werkte daar. Vermoedelijk is het nieuwe virus overgesprongen van vleermuizen naar (wilde) dieren die werden verkocht op de markt.

Is het coronavirus echt zo gevaarlijk?

Ja, een nieuw virus kan erg gevaarlijk zijn. Doordat het nieuw is hebben wij er geen weerstand tegen en is er nog geen vaccin. Het nieuwe coronavirus is familie van het SARS-virus dat in 2002 en 2003 meer dan 800 levens eiste.

Mensen reizen veel, dus een virus kan zich snel verspreiden. Het doemscenario is een wereldwijde uitbraak (een pandemie). Vooral in arme landen, waar veel mensen dicht op elkaar wonen in slechte hygiënische omstandigheden, kan zo’n uitbraak duizenden slachtoffers maken.

Kortom, denk om de hygiëne en schuw niet de huisarts te bellen wanneer u een vermoeden heeft dat u een mogelijk risico hebt gelopen het virus te krijgen.

Share this message:

Tags: , , , , , , , , ,

en_GBEnglish