info@wetenschapsnet.com

Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld

Science is for everyone

Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld

Share this message:

Koraalriffen bestaan ​​uit een groot aantal individuele koraalpoliepen (zachte, ongewervelde dieren) die door weefsels met elkaar zijn verbonden.

Het rif is een onderling verbonden systeem van ongeveer 3.000 riffen en 900 koraaleilanden gescheiden door smalle doorgangen, gelegen net onder het oppervlak van de Koraalzee. Het rif strekt zich uit over een gebied van meer dan 2.000 km en heeft een oppervlakte van ongeveer 350.000 km², daarmee is het de grootste levende structuur op aarde en de enige die zichtbaar is vanuit de ruimte. Deze fragiele koraalkolonie begint echter af te brokkelen, gehavend door de effecten van klimaatverandering, vervuiling en door de mens veroorzaakte rampen.

Een aantal factoren bedreigen dus op de lange termijn het voortbestaan van koraalriffen. Dit zijn factoren als vervuiling, het versterkte broeikaseffect dat bijdraagt aan de opwarming van de Aardeverzuring van de zee en el Niño. Ook de in sommige Aziatische landen (vooral: Indonesië en de Filipijnen) toegepaste vismethoden als het vissen met dynamiet, zelfgemaakte explosieven en cyanide vormen een groot gevaar. Opwarming en verzuren van zeewater blijkt te leiden tot verbleking van koraal en vaak ook tot dood van koraal, door het afsterven van Zoöxanthellen. Volgens sommige schattingen zullen, als de huidige trend zich voortzet, binnen 50 jaar 70% van de koraalriffen verdwenen zijn. Zo heeft een recent grootschalig recent onderzoek naar het Groot Barrièrerif in Australië aangetoond dat de snelheid waarmee koraal kalk uit het zeewater opneemt, de laatste 20 jaar sterk is afgenomen. Dit leidt tot een vertraagde groei van steenkoralen in dit gebied. Volgens onderzoekers is dit mogelijk een gevolg van de toename van kooldioxide (CO2) in de atmosfeer waardoor oceanen geleidelijk verzuren, of van de opwarming van het zeewater.

In september 2007 worden ook koraalriffen voor het eerst genoemd op de Rode Lijst van de IUCN.

Share this message:

Tags: , , , , , ,

en_GBEnglish