info@wetenschapsnet.com

5 Dieren feitjes

Science is for everyone

5 Dieren feitjes

Share this message:

Dieren (inclusief de mens!), van groot tot klein, ze zijn van belang voor het gehele ecosysteem.

Zonder de bij, hebben wij als mens zijnde ook problemen. Zonder algen in de zee, minder zuurstof en meer koolstofdioxide in de atmosfeer. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

We zouden jullie graag meegeven om er eens wat vaker bij stil te staan. Hoe? Zet in de zomer ergens in de hoek van je tuin een glaasje suiker met een klein beetje water, niet om wespen te doden, maar juist om ze te helpen, want nogmaals, zonder hen hebben ook wij problemen met ons voedsel. Die spin in de hoek? Zet hem/haar buiten. Pak eens wat vaker de fiets. Ja, ook dat helpt. Je kunt je vast wel bedenken wat helpt en wat niet.

Laten we allemaal iets beter omgaan met de enige planeet die we nu thuis mogen noemen. Misschien dat we in de toekomst een nieuwe planeet leefbaar kunnen maken. Maar voor nu moeten we het doen met de aarde, dus zullen we goed op haar moeten passen. Er zijn genoeg diersoorten uitgestorven, ook een behoorlijk aantal daarvan door het toedoen van de mens. Dus voor ons eigen bestwil is het wijs om ook andere diersoorten, planten, wateren etc. in acht te nemen. De planeet zal er langer zijn dan de mensheid en het maakt haar vrij weinig uit of wij leven of niet. Voordat wij er waren ging het prima en na ons zal dat ook prima gaan (totdat de zon haar opslokt).

Dieren, wij zijn niks meer dan een snel geƫvalueerde diersoort. We hebben geen enkel voorrecht op deze planeet, noch in het universum. Blijf bescheiden.

Share this message:

Tags: , , , ,

en_GBEnglish