info@wetenschapsnet.com

Hoe ruik je iets?

Wetenschap is voor iedereen

Hoe ruik je iets?

“Strikt gesproken bestaan ​​geuren alleen in ons hoofd,” schrijft psycholoog en reukdeskundige Avery Gilbert. “Moleculen zijn overal, ook ​​in de lucht, maar we kunnen slechts enkele van hen registreren als geuren.” Het is onmogelijk om te tellen hoeveel geuren er zijn. Een geur wordt veroorzaakt door één of meerdere moleculen, die in het algemeen worden aangetroffen in lage concentraties. Mensen en dieren kunnen ze waarnemen door hun reukvermogen.

Hoe werkt het?

Wanneer je ruikt, bewegen kleine moleculen (bestaande uit atomen) door de lucht in je neus. Ze reizen vervolgens door een dunne laag slijm en worden gedetecteerd door een set van ongeveer 400 receptoren. Deze receptoren geven via zenuwcellen signalen door aan het primitieve deel van de hersenen, waar onze emoties en geheugen wordt geregeld. Daarom kunnen we dingen gemakkelijk onthouden als we weer hetzelfde ruiken.

Maar de exacte werking van de receptoren is nog steeds een onopgelost probleem in de biofysica. Een theorie is dat geur werkt volgens een lock-and-key-methode. “Je hebt een specifiek gevormde molecule die past in een specifiek gevormde receptor. En dat zou de receptor afvuren,” zegt Jenny Brookes, een post-doc fellow aan University College London. “Ze kunnen niet zo veel op elkaar lijken, want er is geen chemische reactie met geur.”

Door een combinatie van de 400 geurreceptoren te activeren, interpreteren onze hersenen dat signaal als een geur. Maar de lock-and-key-methode heeft een paar vraagtekens. Moleculen met dezelfde vorm en grootte zouden verschillende geuren geven, maar er ontbrak een methode om te voorspellen hoe moleculen zouden ruiken. Er moet dus nog iets ontbreken. Zo zie je maar dat wetenschap nog lang niet alle antwoorden heeft. Maar elke dag leren we nieuwe dingen over de ware aard van ons universum.

Deel dit bericht:

Tags: , , ,

nl_NLDutch